Matkailuun sopivat kengät

Suomi on huikea matkailumaa, vaikka kotimaanmatkailu jääkin monelta helposti unholaan eksoottisten aurinkorantojen ja kaukaisten suurkaupunkien kutsuessa tutkimaan vierailla mailla sijaitsevia kohteita. Sijaitsi matkakohde sitten lähellä tai kauempana, on matkustuksessa totta kai aina tärkeää mukavuus ja siinä kaikki alkaa jaloista!

Parhaisiin mahdollisiin kenkiin ei löydy aina yksiselitteistä vastausta, sillä asia riippuu tietysti niin arjessa kuin lomallakin niiden käyttötarkoituksesta sekä -ympäristöstä. Matkalla olisi aina hyvä olla mukana useammat kuin yhdet jalkineet, jos suunnitelmana ei sitten ole lähinnä paljasjalkakävely mökkimetsässä tai varpaat hiekassa makoilu uimarannassa, sillä palautumistauko on etenkin nahkakengille paikallaan. Jos matka on pidempi tai sisältää esimerkiksi niin maastossa reippailua kuin kaupungissa tallusteluakin, kannattaa mukaan aina pakata kuhunkin tilanteeseen sopivat kengät.

Mikäli reissu on tiedossa, mutta pakattavaksi ei tahdo löytyä sopivia kenkiä, onnistuu oman kenkäarsenaalin täydentäminen helpoiten netin kautta esimerkiksi Footway.fi -verkkokaupasta, jonka valikoimasta löytyvät varmasti sopivat kengät kaikenlaiseen matkailuun.

Aktiiviloma asettaa jalkineille haasteita
Jalat pääsevät toden teolla töihin paljon kävelyä ja harrasteita sisältävällä matkalla, jossa mukavat ja tarkoitukseen sopivat kengät ovat erityisen tärkeät. Hyvä vaelluskenkä vaimentaa tärähtelyä sopivasti olematta kuitenkaan liian paksu tai painava. Jalkineen materiaalien tulisi olla hengittäviä, jotta aktiivisesta toiminnasta vääjäämättä sivutuotteena syntyvä jalkahiki pääsee haihtumaan tarpeeksi. Varteenotettavia materiaalivaihtoehtoja ovat yleisesti ottaen nahka ja kangas.

Oikeanlaiset kengät kruunaavat patikoinnin Pohjolassa
Luonnossa kulkiessa oikeanlainen ja riittävän tukeva kenkä on ensiarvoisen tärkeä. Retkeily ja vaeltaminen asettavat kengille erilaiset vaatimukset, mutta tärkeintä on aina, että jalkine sopii hyvin jalkaan. Painavien varusteiden kanssa kulkiessa tarvitaan järeämpää kenkäkalustoa kuin pelkkää omaa painoa kantaessa. Aivan tuliterillä kengillä ei välttämättä kannata lähteä todella pitkälle patikointiretkelle, sillä jalkaan vielä muotoutumaton vaihtoehto saattaa intensiivisessä käytössä aiheuttaa hiertymiä ja rakkoja.

Rentoudu ilman jalkakipuja
Kukaan ei varmasti tahdo kärsiä kivusta tai särystä matkaillessaan, joten sopivien kenkien merkitystä ei voi vähätellä sellaisillakaan lomamatkoilla, joilla kävely tai liikkuminen eivät ole pääosassa. Laadukkaat ja omaan jalkaan sopivat kengät ovat tärkeässä roolissa jalkojen ja koko kehon terveyden kannalta.

Vääränlaiset kengät voivat jo vähäiselläkin käytöllä aiheuttaa kipuja ja erilaisia vaivoja, joten järkevät valinnat kannattavat. Parhaana materiaalina pidetään nahkaa, joka sekä hengittää että eristää niin kylmyyttä kuin lämpöäkin. Nahka on myös joustavaa ja mukautuu ihanteellisesti jalkaterän muodon mukaiseksi.