Itämaiset matot koristavat myös suomalaisia hotelleja

Itämaiset matot ovat olleet osa suomalaisten kotien sisustusta jo useamman vuosikymmenen ajan. Itse asiassa monet ihmiset ovat huomanneet, että itämainen sisustus ja erityisesti uskomattoman kauniit itämaiset matot täydentävät loistavasti pohjoismaista sisustusta, joka noudattaa itämaisesta eksotiikasta poiketen huomattavasti hillitympää ja minimalistisempaa värimaailmaa. Jo yhdellä huomiota herättävällä itämaisella matolla kokonaisen huoneen ulkomuotoa onkin varsin helppo muuttaa hetkessä.

Itämaiset matot tuovat tunnelmaa myös hotelliin

Monet suomalaiset hotellit noudattavat suomalaisten kotitalouksien tapaan perinteistä pohjoismaalaista sisustusta, jossa suositaan hillittyjä värejä, puisia pintoja ja minimalistisia yksityiskohtia. Vuosien saatossa pohjoismaista sisustusta on kuitenkin alettu rikkomaan eksoottisemmilla yksityiskohdilla, joista erityisen suosittuja ovat olleet kauniit itämaiset matot, joiden avulla huoneen kuin huoneen ilmettä on helppo muuttaa nopeasti.

Hotellit voivat helposti hankkia itämaiset matot valikoimaansa tilaamalla ne edullisesti Trendcarpetin verkkokaupasta. Koronan jyllätessä edelleen maailmassa erityisesti lähikontakteja pyritään välttämään, ja tämä on omalta osaltaan johtanut siihen, että sekä suuremmat että pienemmät yritykset – hotellit mukaan lukien – suosivat yhä enemmän etänä tehtyjä kauppoja.

Trendcarpetin laajasta valikoimasta onkin helppo tilata aidot itämaiset matot kilpailukykyiseen hintaan. Mattoja tilataan suoraan itämaisten mattojen asiantuntijoilta, eli tietysti sieltä, mistä ne ovat saaneet alkunsa – esimerkiksi Afganistanista, Pakistanista, Turkista ja Iranista. Tämän ansiosta myös monet kotimaiset hotellit voivat koristaa lattiansa aidoilla ja vuosisatojen kokemuksella valmistetuilla itämaisilla matoilla.

Miksi itämaiset matot ovat niin suosittuja?

Itämaisten mattojen suosio on itse asiassa varsin helppo selittää. Ensinnäkin on sanomattakin selvää, että niiden uskomattoman kaunis ulkomuoto auttaa tuomaan ripauksen eksotiikkaa myös yksinkertaisempaan ja hillitympään sisustukseen. Kauniilla väreillä ja kuvioilla varustettuja mattoja on mahdollista ripustaa lattian lisäksi myös seinille, jolloin huoneeseen astuttaessa huomio kiinnittyy ensimmäisenä nimenomaan näihin seiniä koristaviin taideteoksiin.

Koska aidot itämaiset matot valmistetaan käsityönä, niiden materiaalien ja yksityiskohtien laatu on vertaansa vailla. Aito itämainen matto kestää kovassakin käytössä pitkiä aikoja. Lisäksi matto säilyttää värinsä kirkkaina ja selkeinä vuosien ajan.

On kuitenkin tärkeää, että matosta pidetään asianmukaista huolta. Sitä ei esimerkiksi kannata altistaa liian pitkiä aikoja auringonvalolle ja sen puhdistuksessa tulee käyttää ainoastaan sellaisia puhdistusaineita ja tuotteita, jotka sopivat niille materiaaleille, joista matto on kudottu. Monet itämaiset matot kudotaankin esimerkiksi villasta tai silkistä, joten näiden materiaalien käsittely vaatii erityistä huomiota. Lisätietoa itämaisten mattojen puhdistamisesta kannattaa pyytää esimerkiksi pesuloilta tai muilta asiantuntijoilta.

Kolmas syy sille, miksi niin monet ihmiset rakastavat itämaisia mattoja, on varmasti se, että matto kätkee sisälleen jo tuhansia vuosia vanhan perinteen, jota vaalitaan enää muutamissa maailman kolkissa. Tiedetään, että itämaisia mattoja on kudottu Lähi-idässä ja Kiinassa jo todella pitkään, mutta mattojen sisältämän villan takia monia jäänteitä muinaisista matoista ei juurikaan ole säilynyt.

Pazyryk-nimellä kulkeva matto on yksi harvoista näytteistä näistä muinaisista taideteoksista, jotka ovat säilyneet yllättävän hyvin tähän päivään saakka. Kyseinen matto löydettiin muinaisesta eteläsiperialaisen ikiroudan alla säilyneestä haudasta. Tämä yli 2 500 vuotta vanha matto on elävä esimerkki siitä, miten näitä vanhoja eksoottisia perinteitä on onnistuttu vaalimaan ja siirtämään sukupolvelta toiselle – aina 2000-luvulle saakka.

Voikin usein olla, että pelkkä maton ihasteleminen kuljettaa monet meistä mielikuvitusmatkalle antiikkisiin itämaisiin kaupunkeihin, joissa kadulla mattoja kutovat isoäidit ja äidit omistivat päivittäin lukuisia tunteja näiden hienovaraisten taideteosten valmistamiseen – ja taideteoksiksi näitä itämaisia mattoja voidaan helposti kutsua!